Unge fra filmverkstedet til Amandusfestivalen- vant pris

Ane SeljesethFilm, Samsen kulturhus

Filmen «Vehement» vant 7. april prisen “Amandus Ung- beste fiksjon” under årets Amandusfestival!

Gratulerer med pris!

Filmen er laget av ungdommer på Filmverkstedet på Samsen. Julia Odette Tyrkiel og Hedda Drøsdal har regisert, klippet og spiller selv i filmen.

Vi har tatt en prat med Julia i forkant av festivalen om filmen og hvordan de laget den.

Samsen: Kan du presentere filmen? Og hva betyr tittelen?

Julia: Vehement betyr inderlig eller lidenskap

Siden det er en kunstfilm vil jeg at folk skal tolke det på sin egen måte. Alle kan se sin egen historie i den, selv om det er innenfor et tema. En kortfilm om hvordan uerfarne unge mennesker finner hverandre og lidenskapen de har for hverandre brenner de ut og blir for intens. Jeg tror det er noe de fleste kan relatere seg til. At det ikke funker fordi at det blir for intenst. Forteller Julia.

Vi har presentert filmen som en kjærlighetshistorie og med LHBT som tema. Det er for å ikke bortforklare historien som en «roommate» historie, men en kjærlighetshistorie mellom to kvinner. Lesbiske forhold har en tendens til å bli objektifisert i media, og vi ønsket å vise noe annet.

Samsen: Hvordan har dere laget filmen?

Julia: Dette var det siste prosjektet Hedda kunne være med på før hun flyttet. Det ble en historie mens vi filmet det. Vi ville lage noe rart, en kunstfilm. Vi hadde noe planlagt og fant på mye på sett.

Julia klippet et første utkast etter Hedda hadde flyttet, og diskutere med Ola på filmverkstedet. Hun fant en kjærlighetshistorie, og gjorde om klippen mange ganger. De ville få frem historien de følte var der. Et sårbart og ekte tema som mange kan relatere til. Etterhvert fant de en sang og redigerte på nytt etter den. Selve innspillingen var med relativt få på sett, i forhold til slik filmverkstedet ellers gjør produksjoner. Det var Julia, Hedda, Morten, Tore Sander, Pia og Peder var med i produksjonen, og Ola var med som veileder. Mange av disse har vært med på i filmverkstedet i flere år.

Julia, Hedda og Morten er sammen på Amandusfestivalen i Lillehammer (6.-9. april) som endelig kan gjennomføres på vanlig måte i år. De gledet seg til å reise, spessielt siden de også har vært med på filmer som tidligere har vunnet og blitt nomminert til pris. I 2021 vant «Breadheads- Green-haired Alien» pris, og i 2020 ble «Delinquents» nomminert. De årene satt korona stopper for å kunne reise. På festivalen møtes de igjen, nå bor de i ulike byer, og får være med på workshops og andre filmbransjerelaterte ting.

Filmen ble også sendt videre i UKM til Agder-festivalen som gikk av stabelen første helg i april.

Er du interessert i å lage film – les mer om filmverkstedet her