Bli med på UKM 2022!

Ane SeljesethUKM

Vil du være med på årets UKM? 4.-6. mars blir det årets UKM Kristiansand.

Påmeldingen er i gang. Du kan melde på alle mulige sceneinnslag, andre innslag, kunst til utstilling, å delta som arrangør, programleder, fotograf og mye annet. Her er lenke til påmeling.

Meld deg på- påmeldingene av både arrangører og deltagere gir oss en viktig retning for hva vi kan få til. Hva vil du at UKM skal være i år – er det noe du trenger for å få med ditt bidrag? Vi er i gang med planleggingen.

UKM Talkshow 2021 og TURBO-pris

8. november ble «Turboprisen 2021» tildelt UKM Kristiansand for kreative vri på UKM-festival under pandemien. Prisen er på 25 000,- til videre utviklingsarbeid av UKM.

Fra nedstengningen som startet rett etter UKM 2020 har det vært uforutsigbart hva som er mulig å gjennomføre. Begrensningene er stadig i endring, og mange ting har blitt avlyst.

– Vi måtte snu om på hele tankegangen vår. Målet ble å arrangere noe som ikke kunne avlyses, forklarer Thor Einar Isaksen om prosjektet i 2021. Han er fagansvarlig for UKM og jobber tett med ungdomsstyret UGLA og snakker med alle ungdommene som er involvert i UKM i Kristiansand.

Ut fra dette jobbet UKM gjengen med både ansatte og ungdommer for å til noe som ikke kunne avlyses. En måte hvor ungdommer kunne møtes, få vist frem det de driver med og som hadde ambisjoner om at alle kunne være stolte av det de fikk gjort.

I juryens begrunnelse for Turboprisen 2021 står det:

«Der de fleste så begrensninger og utfordringer, valgte de å finne løsninger og fokusere på nye måter å få ungdom til å møtes på – selv om reglene forandret seg fra uke til uke.

Juryen legger stor vekt på ungdomsinvolveringen og at ungdom har vært delaktige i hele prosessen fra start til slutt, til tross for nedstengingen av samfunnet på grunn av pandemi.»

Resultatet ble et nesten to timer langt talkshow med programledere, musikkinnslag, dikt, film, dans – i tillegg til en kunst- og fotoutstilling. Se hele talkshowet her

Talkshowet er produsert av mellom 20-25 ungdommer, som underveis ble de veiledet av profesjonelle, blant annet Filmverkstedet på Samsen.

UKM og korona i 2022

Ja, vi er lei av korona. Vi vil likevel prøve å gjøre mest mulig UKM også i en pandemi. Vi tror på at det er viktig at Ung Kultur Møtes, også nå. Og vi har lært at det går alltid an å finne på noe. Det skal være trygt å være med, vi følger smittevernsregler. Akkurat hvordan finner vi ut mens vi går, og du er velkommen til å være med! Kanskje blir det mulighet for å gjøre noe live, kanskje blir det filming og podcast. Det blir noe som skjer 4-6. mars, og hvis du blir med kommer du til å møte andre ungdommer som er med på UKM. Og det blir gøy!

Hva er UKM?

På UKM kan du gjøre det aller meste som har med kultur å gjøre, og litt til. Du kan enten vise frem noe du er god til, eller lære noe helt nytt. Både på, bak og rundt scena. Kultur er ikke bare sang og dans. Å lage en TikTok, bygge et hus på Minecraft eller lage en sminkevideo er også kultur – og derfor også noe du kan gjøre på UKM! 

UKM har lokalmønstringer eller festivaler i alle kommuner hvert år. Her kan du melde deg på med noe du vil vise frem, eller for å være med på å arrangere eller dokumentere. Samsen kulturhus har ansvaret for UKM i Kristiansand kommune, og det er fagansvarlig Thor Einar Isaksen som er lokalkontakt for UKM Kristiansand. Les mer på ukm.no

UKM er for, med og av ungdom. Vi er derfor veldig opptatt av at det er ungdom som bestemmer hvordan vi skal lage UKM. Hvis du vil være med på å bestemme hvordan UKM skal bli i Kristiansand og er mellom 13 og 20 år blir vi veldig glade for å høre fra deg. Arrangørene er i gang med å finne årets UKMform, og vi vil gjerne ha med flere til å arrangere! Lurer du på noe er det bare å ta kontakt med Thor Einar, eller hvis du vil snakke med noen av de unge arrangørene kan vi ordne det. Eller bare meld deg på, så tar vi kontakt.