Arfrikansk trommekurs

Ane Seljeseth Kurs, Musikk, Samsen kulturhus

Djembe – perkusjon og Vest-Afrikanske kultur

Joe og Diokhe er instruktører og gleder seg til å være sammen med kursdeltagerne og dele mye av den vest-afrikanske musikken. I løpet av de ti gangene kurset går vil du lære å spille på den afrikanske trommen Djembe. Du vil også få litt innblikk i Afrikansk historie via musikken og stemningen dere lager. Det blir også dans.

Kurset skulle ha startet opp i uke 2. På grunn av koronatiltak er kursstart nå utsatt til 20. januar. Kurset går ukentlig på onsdager fra kl. 19.00 – 20.30. Samsen stiller med instrumenter. Her finner du facebookarrangementet, og her er link til påmelding.

Instruktør A Diokhe Boye er en 33 år gammel musiker fra Senegal. Han har spilt afrikanske instrumenter siden han var ung gutt. Som profesjonell musiker har han jobbet med flere afrikanske musikere både i genren tradisjonell og new school. A Diokhe liker poesi, og skriver også egen poesi. Han gleder seg til å holde kurs på Samsen og til å gi sin kunnskap videre.

På dette kurset ønsker de å dele afrikansk kultur og kunst. De tror det å oppdage afrikansk kultur i seg selv, tar bort stereotyper og gir kunnskap om afrikansk historie (her med utgangspunkt i Senegal og Ghana). De vil hjelpe deltakerne med å erstatte fordommer med kreativitet og virkelighet.

Deltakerne vil danne sitt eget «tam-tam-orkester». Du vil få innblikk i de forskjellige trommelydene og prøve ut enkle og vanskelige rytmer av et morsomt, og enkelt materiale. Glede og god atmosfære. Her trenes hørsel og rytmesans. Deltakere spiller ikke for seg selv, de spiller alle sammen. Toleranse og disiplin er like viktig. Gruppens dynamikk er viktig! De vil gi «Percussion Calls» slik at deltakerne enkelt kan følge med (selv de som synes de er mindre talentfulle!).

Musikkinstrumenter ble brukt som et kommunikasjonsmiddel mellom nabolandsbyene for å innkalle til møter, for å fortelle om forfedrenes tradisjoner og skikker, eller som et musikkinstrument i feiringer. De musikalske komposisjonene har blitt overført gjennom generasjoner i musikerfamilier, kalt «griots». Selv i dag kommer kjente musikere fra disse familiene.

For at deltakerne bedre skal forstå «trommespråket», vil de forklare komponentene og materialene. Afrikanske folk har alltid dekorert hjem, tekstiler, kjøkkenutstyr og musikkinstrumenter.

Dere får også sjansen til å studere afrikanske folkesanger og sette hele kroppen i bevegelse. Hver stamme i regionen deres har sine tradisjonelle danser. De vil vise flere. Så her vil deltagerne bli lært opp både i motoriske og kreativitet ferdigheter. Uttrykksformer som språk, musikk og dans utfyller hverandre og fremmer positiv utvikling. Deltakerne vil bli positivt påvirket av den afrikanske livsgleden.

Er det noe du lurer på? Still oss gjerne spørsmål! Joe og Diokhe er klare, er du?